
Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia narządu wzroku. Badania sugerują, że szczególnie DHA i EPA mogą pomagać w zapobieganiu zespołowi suchego oka oraz potencjalnie zmniejszać ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).
Dobrym źródłem kwasów omega-3 są m.in. tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki, śledź), olej lniany, siemię lniane, olej z wiesiołka, orzechy włoskie, nasiona chia oraz jaja z chowu ekologicznego. W przypadku trudności z pokryciem zapotrzebowania dietą, warto rozważyć suplementację omega-3.
Właściwy poziom tych kwasów tłuszczowych wspiera jakość filmu łzowego, ogranicza stany zapalne i poprawia ogólny komfort widzenia. Warto pamiętać, że zdrowe oczy to nie tylko dobrze dobrane okulary, ale także codzienne wybory przy stole.